Tai Chi Assen

Tai Chi Tao

Tai Chi Tao/Qigong is een onderdeel van de Chinese leer die men aanleert om lichamelijke en geestelijke gezondheid te behouden en te verbeteren. Qigong oefeningen zijn vloeiende en harmonieuze bewegingen die alle spieren trainen. Door het uitvoeren van trage, vloeiende bewegingen in combinatie met een diepe ademhaling ontstaat ontspanning.

De bewegingen worden enige malen achter elkaar herhaalt alvorens men over gaat naar de volgende beweging. Door met aandacht en concentratie de beweging te volgen leer je bewust om te gaan met je lichaam en breng je de geest tot rust. Stress neemt daardoor af. Door de langzame bewegingen worden energie blokkades opgeheven, het verbetert de bloedsomloop en stimuleert het zenuwstelsel en versterkt de spieren. Dat maakt deze bewegingsleer zo interessant.

Qigong

Qi wordt ook wel prana of levensenergie genoemd. Door het herhaaldelijk bewegen en door correct ademhalen, wordt de stroming van Qi (levensenergie) in het lichaam positief beïnvloed. Elk lichaamsdeel (met de nadruk op interne organen) wordt geacht een zekere mate van Qi te hebben. De Qi in alle lichaamsdelen is, als ze gezond zijn, in balans. Door het uitvoeren van de Qigong oefeningen poogt men deze balans te onderhouden of te herstellen.