Tai Chi Assen

Tai Chi Tao/Qigong helpt bij fibromyalgie

Fibromyalgie wordt gekenmerkt door spierstijfheid en pijn over het hele lichaam die gepaard gaat met felle vermoeidheid en slaapstoornissen. De behandeling van de aandoening gebeurt dan ook op diverse fronten tegelijk. Ze bestaat uit de inname van pijnstillers, aangevuld met cognitieve gedragstherapie en lichaamsbeweging.

Op dat laatste vlak geeft Tai Chi Tao zeer goede resultaten. Tai Chi Tao bestaat uit het uitvoeren van trage, vloeiende bewegingen in combinatie met een diepe ademhaling en relaxatie. Dat maakt deze bewegingsleer zo interessant. Ze werkt namelijk niet alleen in op het lichaam, maar ook op de emoties en het gedrag.

De meeste beoefenaars van Tai Chi Tao hebben minder pijn, minder last van stramme gewrichten en ze voelen zich ook minder moe.

Als je fibromyalgie hebt komt het er ook op aan dat je wat gas terugneemt en dat je aan jezelf moet gaan denken. Sommige mensen zijn hard voor zichzelf. Ze willen zich niet laten kennen. Ze willen doorzetten. Als ze een goede dag hebben gaan ze er weer tegenaan om daarna weer uitgeput of zelfs uitgeschakeld te zijn. In zo’n situatie is het van belang om te leren goed naar je lichaam te luisteren en te leren jezelf te sparen. Met Tai Chi Tao kun je weer nieuwe energie krijgen, leren wat je grenzen zijn en daarmee beter om te gaan.